Slaapproblemen? Volg deze tips!

Er zijn veel redenen waarom we niet goed in slaap kunnen komen: teveel uren werken, te lang spelen van games, tot te laat tv-kijken of natuurlijk om gezondheidsredenen.

De meeste mensen hebben toch echt 7 tot 8 uur slaap nodig om de volgende dag weer goed te kunnen functioneren.

 

Met een tekort aan slaap zijn we sneller aangebrand en de concentratie laat ook vaak te wensen over.
En om niet te vergeten: onze huid ziet er ook vaak minder goed uit.

Onderstaand een paar oplossingen die ons hebben geholpen om beter te kunnen slapen en misschien zit hier wat tussen dat bij jou past.

Stress

Als je de hele dag stress hebt, is het moeilijk om in slaap te vallen want je blijft doormalen. Resultaat: woelen en draaien. Ga na het eten ‘s avonds een half uurtje lopen en eet na 8 uur niets meer.

Ontspannen voor het slapen gaan

Ga heerlijk douchen met een lekkere groene thee massageolie of als je een bad hebt, ga daar dan een half uurtje in liggen. Drink geen koffie of probeer caffeïne-vrije koffie. Mandarijn en lavendel essentiële oliën verzachten en ontspannen het lichaam en de geest om je innerljke rust te bevorderen.

's Nachts ontstressen 

Als je jonger bent dan 18 jaar en je hebt veel stress van school, probeer dan eens een geconcentreerde olie. Alles wat je nodig hebt, is een druppel op de hoek van jouw kussensloop om de rustgevende geur van lavendel, marjolein of cederhout in te ademen en daarmee de kwaliteit van de slaap te bevorderen.

Cortisol en serotonine

Als je veel stress hebt, is er vaak een verhoogd gehalte aan cortisol in je bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als bij psychologische stress aangemaakt.

Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit een probleem op om in slaap te vallen. Als het cortisol-gehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan neurotransmitters als serotonine negatief beïnvloeden.

Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen worden omgezet in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

Massage als remedie

Studies hebben erop gewezen dat massage ervoor zorgt dat het cortisol-gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Daarom verklaart dat massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress.

Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect. Maak vooral gebruik van massagetechnieken als lange, trage effleurages (strijkingen). Vervolgens kun je verdergaan met zachte petrissage, oftewel je gaat zachte knedingen uitvoeren die geen pijn mogen doen.

Een verstopte neus

Met Breathe Right Lavender Nasal Strips zul je nooit meer last hebben vanwege een verstopte neus. Dit opent de neusholtes om makkelijker te ademen en het verlichten van neusverstopping te verbeteren. De lichte lavendelgeur heeft een extra kalmerende uitwerking. Als je beter ademt, kun je beter slapen.

Slaap lekker!

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40