Sporten: niet omdat ik wil maar omdat het moet

Voor veel mensen is sporten een noodzakelijk kwaad.

Vaak denken ze dat je naar de sportschool moet om fit te worden.

Dat is niet waar.

 

Als je gezond en fit wilt blijven dan heb je voldoende beweging nodig. Maar er is niet gezegd dat je moet sporten en helemaal niet dat het in een sportschool moet gebeuren. Er komen steeds meer studies die aangeven dat rustig bewegen gezonder is dan intensieve sport.

Kies beweging die je leuk vindt om te doen, dan voorkom je dat bewegen een 'moeten' wordt.

Gezond bewegen

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is gericht op de gezondheid en een stabiel gewicht. Wil je je conditie verbeteren, fit worden en fit blijven, dan moet je voldoen aan de FITnorm.

 

Intensiteit

Bewegen kun je op verschillende intensiteiten doen, namelijk lage, matige en hoge intensiteit. Bewegen met een lage intensiteit houdt in dat je op een hele rustige manier aan beweging doet. Voorbeelden zijn rustig wandelen, biljarten, darten, boodschappen doen, bowlen.

Bij bewegen met een matige intensiteit versnelt de ademhaling, kun je licht gaan transpireren, maar praten is nog wel mogelijk. Voorbeelden zijn stevig wandelen, recreatief zwemmen, tuinieren, gymnastiek,
huishoudelijk werk, grasmaaien, traplopen, gemiddeld fitness, badminton, volleybal en paardrijden.

Bij bewegen met een hoge intensiteit begin je te hijgen, transpireer je flink en kun je een rood hoofd krijgen. Voorbeelden zijn wielrennen, joggen, roeien, squash, skaten, hockey, basketbal, steps.

Kom in beweging!

Streef naar minimaal een half uur bewegen per dag. Daarbij is elke 10 minuten of langer al winst. Dus als je alleen begint met op zaterdag 10 minuten naar een winkel fietsen op een stevig tempo, heb je al een stap gezet.

Het voordeel van starten met een haalbare stap is dat je daarmee je vertrouwen vergroot en je conditie een beetje opkrikt. De volgende stap wordt daarmee gemakkelijker.

Als je kiest voor een bepaalde stap, dan moet je die wel volhouden. Geef hem een vaste plek in je dag of week. Een goed hulpmiddel is de beweegplanner

Smoezen

Er zijn genoeg smoezen te bedenken om niet te hoeven bewegen. Maar onderstaande smoezen kun je echt niet gebruiken:

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

De AirWheel

Door:

Geen stress voor files, overvolle bussen of gestolen fietsen meer. Vanaf vandaag wordt elke afstand bereikbaar dankzij AirWheel, het nieuwste revolutionaire vervoersmiddel voor jong èn oud.

Lees verder

FemNa40