Verzamelwoede

Ben je onbewust jezelf aan het inbouwen in huis?

Er is nog niet zoveel bekend over verzamelwoede (of verzamelstoornis/-drang).

Toch lijden veel mensen aan het verzamelen van allerlei spullen, kranten, oude kleding en boeken.

 

Je hebt in diverse programma’s op TV kunnen zien hoe mensen hun huis volstouwen.
Fonds Psychische Gezondheid vindt het tijd dat er meer begrip en duidelijkheid komt voor mensen die lijden aan een verzamelstoornis.

Wat is een verzamelstoornis?

Iemand met een verzamelstoornis heeft aanhoudende moeite om bezittingen weg te doen. Dit leidt tot de verzameling van een grote hoeveelheid spullen. De persoon kan deze spullen niet zomaar wegdoen en gaat gepaard met veel psychisch leed.

Woonruimtes komen hierdoor zo vol te staan dat ze nauwelijks voor hun eigenlijke functie gebruikt kunnen worden. Oftewel: ze kunnen die ruimtes in hun huis nauwelijks meer in.

Het is niet te voorspellen wie een verzamelstoornis zal krijgen, maar de stoornis kan in de familie zitten en ook een traumatische gebeurtenis kan van invloed zijn.

In Nederland is niet onderzocht hoeveel mensen de verzamelstoornis hebben, maar in het buitenland geven cijfers aan dat 2 tot 6 procent van de bevolking eraan lijdt.

75 Procent heeft ook stemmings- of angststoornis

De verzamelstoornis gaat vaak samen met andere psychische aandoeningen. Zo heeft ongeveer 75 procent van de mensen met een verzamelstoornis ook een stemmings- of angststoornis.

Ongeveer 20 procent van de mensen met een verzamelstoornis heeft ernaast verschijnselen van een obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis). Psychische problemen die samengaan met de verzamelstoornis zijn vaak de belangrijkste reden om hulp te zoeken.

Mensen met een verzamelstoornis geven namelijk zelden uit zichzelf aan dat zij verzamelproblemen hebben.

Kans op terugval groot

Een verzamelstoornis is niet eenvoudig te behandelen, maar met cognitieve gedragstherapie, specifiek gericht op de verzamelstoornis, kunnen mensen met deze stoornis leren bezittingen op te ruimen en weg te doen, helderder te denken over bezittingen én de neiging te beheersen om nieuwe spullen te verwerven.

Zij moeten aan hun verzamelproblemen blijven werken. De kans op terugval is namelijk groot. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar behandeling van een verzamelstoornis met medicijnen.

Wat kan eraan gedaan worden?

Een verzamelstoornis kan alleen behandeld worden door een deskundige, zoals een psychiater of psycholoog. Professionele organizers met als specialisme verzamelstoornis kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het behandelteam.

Meer weten? Ga naar psychischegezondheid.nl

N.B. Ken je iemand met verzamelproblemen? Heb je hier zelf last van? Praat erover met iemand in jouw omgeving die je vertrouwt, zoals de huisarts. Hij of zij kan, indien nodig, je verwijzen naar passende hulp.
Je kunt ook anoniem bellen met hulplijn Korrelatie via 0900-1450 (€ 0,15/min).

Lijf en Gezondheid

 

Gerelateerde artikelen

Het is herfst, de blaadjes vallen

Door:

Dit jaar is de herfst voor mij het seizoen van opruimen. Ook bij mij vallen de blaadjes, maar dan vooral dat wat ik nu zie als oud papier. Administratie, correspondentie, dagboeken, studieboeken etc. etc.

Lees verder

FemNa40