Zijn e-sigaretten schadelijk of niet?

De elektronische sigaret, ook wel e-sigaret, is de laatste tijd erg in opkomst. Bij tabakswinkels zie je de e-sigaret steeds vaker in de schappen liggen.

Veel mensen die van hun rookverslaving af willen, stappen over op het roken van e-sigaretten. Maar is de e-sigaret eigenlijk schadelijk?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat
e-sigaretten minder schadelijk zijn voor zowel gebruikers als omstanders dan normale sigaretten.

 

De onderzoekers geven echter wel aan dat er nog geen gegevens zijn over de gevolgen op lange termijn.

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret is een elektronische inhalator waarin een verdamper en een vulling zitten verwerkt. Er wordt gebruik gemaakt van een vloeibare vorm van nicotine welke in de vulling verdampt wordt. Deze damp wordt vervolgens door de gebruiker ingeademt. De e-sigaret is oorspronkelijk op de markt gebracht als een hulpmiddel voor rokers die willen blijven roken, maar met name om gezondheidsredenen voor een gezonder alternatief kiezen.

Zijn e-sigaretten gevaarlijk voor de gezondheid?

In de media is er nogal wat ophef over e-sigaretten ontstaan. De e-sigaret bevat blijkbaar ook kanker-verwekkende stoffen, kan verslavend zijn en wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Ook zou de lucht voor omstanders schadelijk kunnen zijn. De uitgeademde lucht kan schadelijke stoffen bevatten; dit wordt dan echter ‘passieve damp’ genoemd ten opzichte van de tweedehands rook die omstanders ‘meeroken’ bij echte sigaretten.

Conclusie

Er zijn een groot aantal onderzoeken over de gevolgen van e-sigaretten geweest. Een internationaal team van onderzoekers heeft in totaal 81 verschillende onderzoeken over elektronische sigaretten geanalyseerd,
waarbij o.a. de chemicaliën in de vullingen en in de vrijgekomen damp aan bod kwamen.

Uit het onderzoek kwam sterk naar voren dat de risico’s voor zowel gebruikers als omstanders bij elektronische sigaretten veel minder groot zijn dan bij normale sigarettenrook. Elektronische sigaretten bevatten ook enkele gevaarlijke stoffen, welke ook in sigarettenrook voorkomen, de dosis is bij e-sigaretten echter veel lager.

Er is uit het onderzoek ook gebleken dat er geen bewijs is dat kinderen na het experimenteren met e-sigaretten ook een verslaving ontwikkelen.

Als laatste conclusie uit het onderzoek komt naar voren dat e-sigaretten daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan het stoppen met roken.

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiƫnten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40