Gemarineerde gamba’s in ontbijtspek

Ondanks dat het momenteel met de regelmatige regenbuien maar de vraag is of je het wel droog gaat houden, is het zomer en voor veel mensen ook dé tijd om lekker en gezellig in de tuin te barbecueën.

In dit artikel wil ik een overheerlijk barbecuerecept beschrijven, dat bij veel mensen erg succesvol is: gemarineerde gambaspiesjes in ontbijtspek.

 

Benodigdheden

Koop ongeveer 20 rauwe gamba’s. Je kunt verse gamba’s kopen, hierbij wordt wel aangeraden om deze nog dezelfde dag als de aankoop te bereiden. Zo niet dan kun je beter diepgevroren garnalen kopen, je kunt tegenwoordig zelfs online garnalen kopen.

  • Ontbijtspek, zorg dat je evenveel ontbijtspek plakjes hebt als garnalen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • peper
  • zeezout
  • chilipoeder
  • oregano

Bereiding

Heb je verse gamba’s met hoofd gekocht, dan zul je de gamba’s moeten pellen. Verwijder de kop en het ‘pantser’ en haal vervolgens de darm weg. Dit doe je door een vork in de rug te prikken en deze vervolgens een beetje omhoog te wippen. Zo komt het ‘zwarte lijntje’ vanzelf wat omhoog te liggen, waardoor je deze makkelijk kunt verwijderen. Laat de gamba’s vervolgens goed uitlekken, dit kun je het beste in een vergiet doen.
Als je diepgevroren gamba’s hebt, is meestal de kop al verwijderd en hoef je alleen de schaal er nog maar af te pellen.

Pers de knoflookteentjes of snij deze met een mes goed fijn. Meng de geperste knoflook vervolgens met de olijfolie, voeg hier ook een halve theelepel zout en peper aan toe, wat chilipoeder, oregano en citroensap. 
Voeg de garnalen toe aan de marinade en roer deze goed door. Zet deze vervolgens afgedekt 3 uur in de koelkast.

Haal de garnalen na 3 uur uit de koelkast en laat ze eerst even uitdruipen. Rol daarna om elke gamba een plakje ontbijtspek en rijg deze ‘pakketjes’ vervolgens op een spiesje. Afhankelijk van de grote van de gamba’s en de grote van de spiesjes kun je zelf bepalen hoeveel garnalen je op één spies rijgt.

De laatste stap is om de garnalen op de barbecue te leggen. De barbecue hoeft niet op zijn heetst te zijn. Zorg dat je ze ongeveer 3 minuten op elke kant laat bakken. Dan is het tijd om de garnalen te serveren en heerlijk te genieten van deze verrassende combinatie!

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40