Tarte tatin met cherrytomaatjes en basilicum

De van origine zoete appeltaart draagt de naam van de zusters Tatin van hotel-restaurant Tatin in het Franse dropje Lamotte-Beuvron.

 

Op een dag in 1889 was Caroline, de jongste zuster en kokkin, bezig met de voorbereiding voor het bakken van een appeltaart. Ze had de appel in boter en suiker gekookt, een beetje gehaast deed ze het appelmengsel in de lege bakvorm.

Shoot, ze was vergeten de taartbodem er eerst in te doen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar ze besloot het toch maar zo te laten en het deeg dan maar over de appels te spreiden.

Ze bakte de taart, nam hem na enige tijd uit de oven, draaide hem om et voilà: de omgekeerde taart! De twee zusters bleven daar wonen tot 1907; toen verkochten ze het hotel en verlieten het dorp met achterlating van de faam van hun appeltaart.

Hôtel Tatin bestaat nog steeds, compleet met de oven die met hout en kolen werd gestookt en waarin de zusters hun taart bakten!

Een hartige variant

Een lekker voorgerecht voor 4 personen dat in 20 tot 25 minuten in de oven moet.

Benodigdheden
200 g suiker
1 eetlepel balsamico azijn
1 eetlepel boter
400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
4 plakjes bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
1 takje tijm, alleen de blaadjes
verse basilicum fijngeknipt
4 taartvormpjes

Bereiding
Verwarm de suiker met de balsamico en boter in een steelpan tot de suiker helemaal gesmolten en stroperig is. Kook enkele minten op een lage stand zonder te roeren.

Zet de taartvormpjes op een bakplaat, verdeel de balsamicosiroop erover en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de snijvlakken van de tomaten met zout en peper en verdeel ze met het snijvlak naar beneden over de vormpjes.

Leg de plakjes bladerdeeg op de tomaten en duw de randen voorzichtig iets naar binnen in de vormpjes. Bestrijk het deeg licht met ei en bestrooi met wat grof zout.

Bak de taartjes in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven en laat ze circa 10 minuten afkoelen. Keer de taartjes om met behulp van een bord en laat de gesmolten stroop over de taartjes lopen. Bestrooi met tijm en basilicum.

Tip: Serveer als lunch- of hoofdgerecht met geitenkaas en een rucolasalade met pijnboompitten erbij.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Brood! (2)

Door:

In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Hieronder mijn recepten.

Lees verder

FemNa40