Shoot! en weg is je portemonnee!

Ik moest afgelopen week mijn nieuwe OV chip laten activeren op het Amstel Station in Amsterdam.

Ik was met de auto en had hem voor het station geparkeerd.

Vanaf mijn auto naar het loket was nog geen tweehonderd meter afstand, want het loket van de GVB was al aan de ingang.

 

Ik stond in de rij en toen ik aan de beurt was moest ik mij legitimeren. Mijn rijbewijs zat in mijn portemonnee, liet deze aan de baliemedewerker zien en stopte deze weer terug in mijn portemonnee en daarna in mijn schoudertas die schuin over mijn schouder hing.

Snel weer naar mijn auto en heb een vriendin afgezet bij haar huis, ben doorgereden, auto geparkeerd, boodschappen naar boven gebracht, etc. Ik wilde de vuilnis buiten zetten en nog even wat boodschappen doen.

Toen ik mijn portemonnee uit mijn tas wilde pakken, was deze weg. Ik begon behoorlijk aan mezelf te twijfelen. Auto ondersteboven gehaald, zelfs onder de auto gekeken, want misschien was mijn portemonnee uit mijn tas gevallen, maar dat had ik moeten horen. Je denkt altijd dit overkomt mij niet! Dus wel!

Wat nu?

Ik moest gelijk in actie komen, alle bankpasjes, ANWB, creditcard, ziektekostenpasje en Airmiles laten blokkeren en aangifte doen bij de politie omdat mijn rijbewijs er ook in zat. Wat een gedoe! Wat moet je doen als je portemonnee met inhoud is gestolen want snelle actie is nodig.

Bij alle instanties sta je trouwens in de wacht en moet je van alles intoetsen voordat je uberhaupt iemand aan de lijn krijgt. Ik heb de politie gebeld en voor de volgende ochtend een afspraak gemaakt om aangifte te doen.

Aan de telefoon heb ik alles aan de politie uitgelegd en die verzekerde mij dat ik hoogstwaarschijnlijk op het Amstel Station gerold ben. Het schijnt daar heel vaak te gebeuren. Maar ik had hier helemaal niets van gemerkt.

Ik heb mijn les wel geleerd en in mijn volgende portemonnee zal ik niet meer alle pasjes opbergen en gespreid in mijn tas meenemen.

Hier zijn wat tips voor wat er moet gebeuren bij diefstal van je portemonnee:

  • Rijbewijs, betaalpas, creditcard. Je zult ze vaak bij je hebben als je de deur uitgaat. Maar je loopt wel een risico: even niet opletten in de drukte en er is een kans dat je spullen weg zijn. Jaarlijks zijn veertien op de duizend Nederlanders slachtoffer van zakkenrollers. De meeste gevallen komen voor in de regio’s Amsterdam en Rotterdam, de minste in Limburg-Noord en Friesland.
     
  • Door meteen actie te ondernemen, kun je de schade flink beperken. Blokkeer zo snel mogelijk alle pasjes die waarde vertegenwoordigen zodat de dief niet ook nog eens op jouw kosten gaat winkelen. Begin met de pasjes waarmee je het grootste risico loopt.
     

Creditcard

Het blokkeren van je creditcard heeft topprioriteit. Als je met je creditcard betaalt, hoef je meestal geen pincode in te toetsen. Omdat een handtekening volstaat, kan de dief – na een beetje oefenen – gaan shoppen met je creditcard totdat deze is geblokkeerd.

Gaat de dief winkelen op internet, dan is een handtekening niet eens nodig. Zolang de diefstal van je creditcard niet is gemeld bij de bank of creditcardmaatschappij heb je een eigen risico bij misbruik.

Bij sommige maatschappijen ben je zelfs volledig aansprakelijk tot je de vermissing hebt gemeld. Houd er rekening mee dat sommige klantenkaarten, bijvoorbeeld die van De Bijenkorf, net zo werken als creditcards:
je betaalt ermee en het bedrag wordt later van je rekening afgeschreven.

Tip: Zet de telefoonnummers in het geheugen van je mobiele telefoon.

Bankpassen

Een zakkenroller kan niets met een pinpas beginnen zolang hij geen pincode heeft. Daarom de bekende tips: bewaar nooit je pincode in je portemonnee en laat bij het pinnen niemand over je schouder meekijken. Geld dat op een chippas staat, is in feite contant geld.

Word je pas gestolen dan ben je het tegoed kwijt. Blokkeer wel alle passen bij de banken en vraag direct nieuwe aan. De meeste banken zijn zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag bereikbaar.

OV-chipkaart

Als het om een anonieme OV-chipkaart gaat, ben je het saldo op de kaart kwijt; dat is vergelijkbaar met een strippenkaart of contant geld. Met een persoonlijke OV-chipkaart kan de dief op jouw kosten door Nederland gaan reizen. Blokkeer deze kaart bij diefstal daarom zo snel mogelijk.

Dat kan telefonisch via T 0900-0980 en dan wordt deze de volgende dag geblokkeerd. Als de dief direct na de diefstal gaat reizen, kost je dat in het ergste geval € 72,80 (de hoogste prijs voor een dagretour binnen Nederland).

Paspoort en/of identiteitskaart

Van diefstal of verlies van je paspoort en/of identiteitskaart moet je altijd aangifte doen. Dit kan bij elk politiebureau. Je hebt de gegevens van je oude identiteitskaart of paspoort nodig.

Het kán zijn dat je eerst een bewijs van vermissing bij de gemeente moet halen, voordat je aangifte kunt doen. Dit verschilt per gemeente. Met het proces-verbaal kun je bij de gemeente een nieuwe identiteitskaart of nieuw paspoort aanvragen.

Vanwege de verificatie van de persoonsgegevens duurt deze aanvraag langer dan gebruikelijk. Ook zal de gemeente extra kosten in rekening brengen.

Zodra de gemeente het paspoort of identiteitsbewijs als verloren registreert, is het niet meer geldig.
Mocht iemand je tas of portemonnee vinden met identiteitskaart of paspoort er nog in dan heb je daar niets meer aan. De vermissing is niet terug te draaien en je moet de kaart of het paspoort inleveren bij de gemeente.

Ben je in het buitenland beroofd van je identiteitskaart of paspoort dan moet je twee keer aangifte doen.
Eerst bij de plaatselijke politie; daar krijg je een aangiftebewijs. Met dit bewijs en terug in Nederland ga je naar de politie. Bij de Nederlandse ambassade en het consulaat kun je een nooddocument halen om thuis te komen.

Rijbewijs

Ook na diefstal van je rijbewijs moet je aangifte doen op het politiebureau. Hiervoor heb je het nummer van het rijbewijs nodig. Dat kun je opvragen bij de gemeente. Met het proces-verbaal en een legitimatiebewijs kan bij de gemeente een nieuw rijbewijs aangevraagd worden. Je betaalt wel extra administratiekosten.

Wie het oude rijbewijs na zijn zestigste heeft aangevraagd, krijgt geen nieuw, maar een vervangend rijbewijs. Dit rijbewijs is niet tien jaar geldig, maar heeft dezelfde geldigheidsduur als het gestolen rijbewijs.

Denk eraan dat het strafbaar is om auto te rijden zonder rijbewijs. Ook nu geldt: bij verlies van het rijbewijs in het buitenland eerst aangifte doen bij de plaatselijke politie en daarna, met het buitenlandse aangiftebewijs in Nederland.

Kenteken

Aangifte van diefstal van het kentekenbewijs van je auto of een ander voertuig kun je alleen bij het politiebureau doen. Een nieuw kentekenbewijs vraag je vervolgens aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Die stuurt het vervangende kentekenbewijs naar de geregistreerde eigenaar.

Je krijgt altijd een complete set, ook als je maar een deel van het kentekenbewijs bent kwijtgeraakt.
Het aanvragen kan op internet (rdw.nl) en via een formulier dat je kunt aanvragen bij het RDW of afhalen bij een RDW-keuringsstation. Sinds enige maanden kan dit niet meer via het postkantoor.

Overige pasjes

Spaarpasjes, zoals Airmiles, vertegenwoordigen een financiële waarde. Bij verlies of diefstal van het pasje kun je de kaart laten blokkeren en een nieuwe aanvragen. Het spaarsaldo zal daarna worden overgeheveld.

Bij de meeste andere pasjes, zoals de bibliotheekpas, museumjaarkaart en lidmaatschapspasjes zal de schade in de regel beperkt blijven. Zelf heb je er geen nadeel van als een ander met je kaart gratis naar het museum gaat, voorzover een zakkenroller dit zou willen.

Bij de bibliotheek loop je wel het risico dat iemand boeken leent op jouw naam en deze niet terugbrengt.
Je draait dan voor de kosten op. Blokkeer deze pasjes direct. Meestal kun je tegen een vergoeding van de administratiekosten een nieuw pasje krijgen.

Ziektekosten

Deze hoef hoef je niet te blokkeren, maar kun je wel opnieuw aanvragen bij je ziektekostenverzekeraar. Als je deze nodig hebt voor een bezoek aan een zorgaanbieder neem dan je polis mee,

Aangifte

Het is verstandig om altijd aangifte van diefstal te doen bij de politie. Dat is de eerste stap als je wilt dat de politie achter de dader aangaat. Bovendien krijgt de politie, als iedereen aangifte doet, een beter beeld van de criminaliteit op een bepaalde plek.

Van diefstal van een portemonnee kun je in een aantal gevallen via internet of telefonisch aangifte doen. Kijk op www.politie.nl/aangifte. Dit is niet in iedere politieregio mogelijk. Aangifte op internet kan alleen als er helemaal niets van de dader bekend is, er geen sporen zijn en er geen sprake is van geweld.

Als je portemonnee op straat of in de tram gerold is, kan aangifte op internet de eenvoudigste manier zijn. Er is een belangrijke uitzondering: bij diefstal of verlies van paspoort, rijbewijs, identiteitskaart, kentekenbewijs en OV-studentenkaart, kun je geen aangifte op internet doen.

Je moet je dan namelijk identificeren en dat kan alleen op het politiebureau. Voor aangifte op het bureau kun je een afspraak maken op T 0900-8844.

Verzekering

In sommige gevallen kunnen de kosten verhaald worden op de verzekering. Bewaar alle bonnen van de gemaakte kosten en de aankoopbon van je portemonnee, als je deze nog hebt. Vul een schadeformulier in en stuur deze samen met een kopie van de bonnen en aangifte naar je verzekeringsmaatschappij. 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Mij zal dit zeker geen tweede keer gebeuren!

Gerelateerde artikelen

FemNa40