Einde aan pijnlijke vingerprik voor kinderen met diabetes

Geweldig nieuws voor kinderen met diabetes!

Diabeter (het Nationaal Behandelcentrum voor kinderen en jongeren met Diabetes) heeft namelijk een revolutionaire sensor & reader technologie voor kinderen met diabetes gepresenteerd.

 

Dit nieuwe systeem meet glucosewaarden met behulp van een kleine sensor, die op de achterkant van de bovenarm wordt geplaatst en 14 dagen kan blijven zitten.

Dit alles maakt een einde aan de pijnlijke vingerprikken die jonge diabetes patiënten soms tot wel 10x per dag moeten ondergaan om hun glucosewaarden te kunnen bepalen. En dit systeem is heel eenvoudig te bestellen op internet.

We willen zoveel mogelijk ouders en familieleden van jonge diabetes patiënten op de hoogte brengen van dit fantastische nieuws, zodat veel kinderen ermee geholpen kunnen worden.

Er is een nieuwe sensor technologie voor kinderen met diabetes verkrijgbaar dat veelvuldig vingerprikken overbodig maakt. Als je diabetes type 1 hebt, ben je iedere dag aangewezen op het routinematig zelf meten van glucose in je bloed met een vingerprik, waarmee je de nodige aanpassingen kunt doen met insuline en dieet om je suikerspiegel goed onder controle te houden.

Uit onderzoek is echter gebleken dat mensen met diabetes, vooral kinderen en jongeren, dit met veel tegenzin doen, omdat ze ongemak en pijn ervaren bij het vingerprikken.

Irma Malcorps, moeder van 10-jarige zoon Nika met type 1 diabetes: 'Een verademing voor hem en ons gezin om alleen te hoeven scannen in plaats van prikken. Vooral omdat ik mijn zoon dan niet meer ‘s nachts wakker hoef te maken om in zijn vinger te prikken.

De FreeStyle Libre geeft vrijheid: minder pijnlijk, geen wondjes aan de vingers, maar vooral beter inzicht in het verloop. We zien direct na een scan de metingen van de afgelopen 8 uur, waardoor we beter weten wat we moeten doen, wanneer, hoeveel en wat eten of juist insuline spuiten, om zo de waarden op peil te houden'.

Abbott’s FreeStyle Libre Flash Glucosemonitoring Systeem is nu beschikbaar in diverse Europese landen en ontworpen om mensen met diabetes op een nieuwe manier hun glucosewaarden te laten meten en hen uiteindelijk te helpen een betere gezondheid te bereiken.

De belangrijkste kenmerken van FreeStyle Libre3 zijn:

  • Geen priktest voor kalibratie nodig.
  • De waterbestendige wegwerpsensor kan tot 14 dagen lang op de achterzijde van de bovenarm worden gedragen.
  • Gedurende de dag kunnen glucosemetingen zo vaak worden gedaan als nodig of wenselijk is via een snelle scan.
  • Elke scan geeft een glucosemeting van dat exacte moment, een historische trend van de voorgaande acht uur en de richting van de glucosespiegel.
  • De door het systeem geregistreerde gegevens brengen trends en patronen in kaart. Op basis hiervan kunnen mensen hun eetpatroon en andere gewoonten eventueel aanpassen, zodat ze - in overleg met hun zorgverlener(s) - hun diabetes beter onder controle kunnen houden.


Dr. Henk Veeze, kinderarts-diabetoloog van Diabeter, specialistische behandelkliniek voor kinderen en jong volwassenen met diabetes, begeleidt reeds volwassenen en nu ook enkele kinderen (en ouders), die met het systeem zijn gestart.

'De technologische vooruitgang van prikken naar scannen is voor artsen, kinderen en ouders een enorme verbetering. Het vervangt niet alleen de routine van 5 tot 10 keer in de 24 uur in de vinger prikken voor een druppel bloed.

Met de reader kun je ook veel vaker metingen doen en opslaan, zodat je trends in schommelingen van je bloedwaarden gaat zien. We leren hiermee onze patiënten en ouders inzicht te krijgen in het verloop gedurende de dag en hoe je tijdig kunt ingrijpen.

Zo kun je steeds beter een hypo of hyper voorkomen mits je actief de waardes beoordeelt. Dit heeft weer tot gevolg dat je minder last krijgt van ‘uit de bocht’ schietende glucosewaarden.

Op het moment dat dit gebeurt, kunnen patiënten problemen ondervinden zoals prestatievermindering en concentratieverlies en op de langere termijn kunnen er complicaties optreden', aldus Veeze.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Abbott’s FreeStyle Libre nauwkeurig, stabiel en consistent gedurende 14 dagen glucose meet zonder dat er routinematig in de vinger geprikt hoeft te worden bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 17 jaar.

Meer dan 97% van de kinderen en tieners gaf hierbij aan dat FreeStyle Libre makkelijker is in het gebruik dan meten met vingerprikken. In Nederland hebben zo’n 6500 kinderen (tot 14 jaar) type 1 diabetes.

De ziekte komt steeds vaker voor en begint steeds vaker op jonge leeftijd. Type 1 diabetes is een ziekte die overigens niets met overgewicht of leefstijl te maken heeft. Het is een afweervergissing zonder duidelijke oorzaak.

Voorkomen van hypoglykemie

Een van de belangrijkste problemen voor ouders en patiënten zijn hypoglykemieën (hypo’s), momenten dat de glucosewaarde gevaarlijk laag is. Met de FreeStyle Libre kan beter inzicht worden verkregen in je glucosewaarde: naast een bepaalde, gemeten waarde wordt ook met een pijl aangegeven welke richting het opgaat: stijgen, dalen of constant.

'Hoe meer inzicht in het beloop, hoe beter hypo’s voorkomen kunnen worden. De FreeStyle Libre is een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe meetsystemen', aldus Veeze.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Diabeter: www.diabeter.nl of op www.myFreeStyle.nl

Welke zorgverzekeraars vergoeden uw FreeStyle InsuLinx teststrips: Lees het hier

Gerelateerde artikelen

FemNa40