Weg op de skies

De schoolvakanties zijn begonnen en veel mensen hebben deze laatste weken van het jaar en begin van het nieuwe jaar vrije dagen opgenomen.

De feestdagen vallen zeer gunstig, dus je hoeft er niet veel voor op te nemen om er een lange tijd tussenuit te kunnen gaan.

De één houdt van een kleurtje halen in een land waar dit nog mogelijk is, de ander prefereert een sportieve uitdaging in de sneeuw en op de skies of anderszins.

Onderstaand een overzicht van de meest bekende skioorden om naar toe te gaan.

Oostenrijk

Gerlos. Het is een langgerekt dorp met eigenlijk maar één straat waarlangs de toeristenonderkomens liggen, bestaande uit comfortabele hotels en pensions en een iets minder luxueuze Gasthöfe. Veel winkels en terrasjes en dit geeft het centrum een knusse en unieke sfeer. Gerlos is aangesloten op de skigebieden van Königsleiten en Zell am Ziller.

Bad Gastein. een mondaine plaats met internationaal publiek. In het centrum geven de oude statige hotels en luxueuze winkels de plaats een stedelijk karakter. De meeste onderkomens in bieden veel comfort tegen pittige prijzen.

Sölden. Het is één van de bekendste ski- en snowboardcentra van Europa en in de plaats zelf zitten talrijke winkels aan de hoofdstraat die je uitnodigen om rond te slenteren. Er zijn nog meer recreatiemogelijkheden, waaronder een sport- en tennishal, een fitnessstudio, kegelbanen en een bioscoop. Verder staat het plaatsje ook bekend om de après-ski.

Zwitserland

Zermatt. Dit is een autovrij dorp, maar je kunt de auto in Täsch achterlaten en daar overstappen op een bergtreintje. De grote attractie van Zermatt is de besneeuwde Matterhorn. Het centrum heeft veel van zijn sfeer verloren door de bouw van vooral luxe-winkels en accommodatie.

Adelboden. Een charmant chaletdorp in het Berner Oberland. Dit typische Zwitserse bergdorp is zeer geschikt voor families. De bevolking is authentiek en je wordt echt als gast behandeld. Er zijn geen grote supermarkten, dus je haalt je brood gewoon bij de bakker en het vlees bij de slager.

Foto: chalet

Frankrijk

Tignes. Het oorspronkelijke Tignes-Les Brevières ademt nog de sfeer van een authentiek dorp. Helaas geldt het tegen-overgestelde voor de overige woonkernen.

Val d'Isère. Net als het buurdorp Tignes is Val d’Isère een vermaard en sneeuwzeker wintersportcentrum. 
De plaats beschikt over een authentieke, fraai gerestaureerde oude dorpskern, met daaromheen nieuwbouw.

Valmorel. Deze wintersportplaats geeft je het idee om in een ommuurde stad te komen. Binnen de ‘burcht’ is het beschut en heerst er een levendige en ontspannen sfeer. Hier komen alleen voetgangers en skiërs. Valmorel is in een bergkom gebouwd, waarvan de dorpskern Le Bourg het gezellige centrum vormt. Om Le Bourg heen liggen vooral appartementen.

Wat let je? Inpakken en wegwezen!

FemNa40