Zien

Mensen zijn bijzondere wezens, die uit veel onderdelen bestaan en heel veel dingen kunnen.

Waarnemen is één daarvan.

We nemen waar met onze zintuigen.

We hebben een aantal zintuigen, de één zegt 6,
de ander zegt 12. Dat is aan jou.

 

Dit is de eerste stap om voor elkaar te krijgen wat je het allerliefste ziet gebeuren. Als je het je voor kunt stellen, voor je kunt zien, dan zal het ook gebeuren!

Een van je zintuigen is kijken. Zien. Met je ogen. De 2 ellipsvormige openingen in je hoofd waarin een oogbol zit. Met oogwit, een iris en binnenin die iris een pupil.

Met die ogen kun je dus dingen zien. Heel wonderlijk eigenlijk als je er eens bij stil staat. Want wat zien we? Ergens heeft ooit iemand een woord gegeven aan de dingen die we zien. We benoemen wat we zien.
Je kijkt naar je beeldscherm, je ziet een vierkant ding en daar zie je dingen op verschijnen.

Zoals bijvoorbeeld het magazine wat je nu leest. Mooie plaatjes met tekst er bij. Alles gaat heel snel met registreren van wat we zien, naar onze hersenen.

Ergens hebben we opgeslagen in ons brein dat wat we zien een beeldscherm is. We hebben er een plaatje bij in ons hoofd. Sommige mensen denken alleen maar in plaatjes. Sommige mensen juist niet. Die ‘zien’ het woord ‘beeldscherm’ voor hun geestesoog verschijnen.

Dit alles staat nauw in verband met elkaar. Wat je ziet, neem je waar, je benoemt het onbewust, in je brein is ergens een “luikje” open gegaan dat ‘het’ herkent en als men aan je vraagt wat zie je? Dan zeg je; ik zie een beeldscherm. In je hersens zitten een heleboel beelden.

Beelden die je zelf hebt meegemaakt, beelden die jezelf hebt bedacht of beelden die je vormt naar wat je met je andere zintuigen waarneemt.  Als iemand aan jou een stoel beschrijft, gaat jouw luikje met stoelen open.

Je weet wat een stoel is, waar het voor dient en hoe het er uit ziet. Maar degene die de stoel gaat beschrijven, hoeft niet dezelfde stoel voor ogen te hebben. Dus wat je hoort aan beschrijvingen van deze stoel, neem je waar en je past jouw beeld ervan in je hoofd er op aan.

Fantasie

We kunnen ons ook dingen voorstellen. We hebben fantasie. Waar we dat meest aan merken is in onze dromen. Daarin zijn we onbewust en kan er van alles gebeuren.

Overdag leggen we dit gelijk naast ons neer, want we hebben raar gedroomd of hier klopte niets van.
Terwijl eigenlijk van alles kan gebeuren in je fantasie wat je maar wilt.

Net als in je dromen. Je haalt beelden op en geluiden en geuren en kunt soms zelfs dingen proeven. Dit doe je uit je herinnering of naar je voorstellingsvermogen.

Chakra's

Men zegt ook dat je dit doet met je voorhoofd chakra. Met je wat? hoor ik je denken.. In de oosterse wijsheid zegt men dat ons lichaam uit ons fysieke lichaam bestaat, dus dat we letterlijk zien en kunnen aanraken en dat we ook een etherisch lichaam hebben.

Een niet letterlijk en figuurlijk waar te nemen of aan te raken lichaam. Dat etherische lichaam is een energielaag om ons heen. De meeste mensen zijn zich hier niet van bewust totdat iemand veel te dicht op ons komt staan. Dan voelen we ons ongemakkelijk en willen we dat diegene verder van ons vandaan gaat.

Vaak doen wij zelf dan een stap achteruit of gaan we anders zitten. In dat etherische lichaam zitten ook gekleurde energiebollen. En dat noemen we chakra’s. Deze chakra’s, het zijn er een heleboel, maar ik benoem alleen de belangrijkste, beslaan een bepaald gebied van ons lijf en onze psyche.

Als eerste is daar ons rode basis chakra, dat gaat zoals de naam al aangeeft over onze basis hier op aarde.
Het onderste deel van ons lichaam hoort daarbij en de basisbehoeften van de mens zoals voedsel, onderdak, liefde, gezondheid, vertrouwen, huis, gezin.

Als tweede is daar ons oranje heiligbeen chakra, dat zit bij onze onderbuik en gaat over dat deel van ons lichaam en de levensgebieden die daarbij horen zijn beweging, emoties, seksualiteit, verlangen, behoeften, gewaarwording en lust.

Als derde hebben we ons gele zonnevlecht chakra, ter hoogte van je middenrif, met de levensgebieden energie, activiteiten, wil, gevoel van eigenwaarde, macht, individuatie en autonomie.

Het vierde chakra is het groene hart chakra, je borstgebied, met de levensgebieden liefde, evenwicht,
liefde voor zichzelf, relaties, intimiteit, naar buiten treden en devotie.

Als vijfde chakra hebben we een lichtblauw keel chakra, beslaat ons keelgebied en het levensgebied waar dit chakra over gaat is communicatie, creativiteit, luisteren, resonantie, je eigen stem vinden.

Als zesde chakra (en hier hebben we hem) ons donkerblauwe voorhoofd chakra. Het levensgebied waar dit chakra over gaat, is beeld (vorming), intuïtie, verbeelding, visualisatie, inzicht, dromen en visioenen.

Dan hebben we nog een zevende chakra, het violet/parelmoer kruin chakra, fysiek gaat dit over je hersenschors en de levensgebieden zijn transcendentie, overtuigingen, hogere macht, goddelijkheid,
eenheid en ook visioenen.

Met dat voorhoofd chakra nemen we dus ook een heleboel waar via onze ogen en onze fantasie. Maar dat hebben we vaak niet eens door. Het gaat over onze verbeelding, kunnen we dingen voor ons zien (=visualisatie), dromen we en dagdromen we soms.

Visioenen kunnen dagdromen zijn en andersom. Het is net hoe je ergens mee bezig bent. Als jouw voorhoofd chakra evenwichtig werkt kun je de dingen in het juiste perspectief zien. Je hebt dan een goed voorstellingsvermogen en een goed geheugen.

Je kunt makkelijk je dromen onthouden, je kunt makkelijk symbolisch denken en visualiseren (beelden voor je zien, als dat via een ander zintuig waargenomen wordt).

Bij veel mensen werken de chakra’s niet altijd helemaal zoals het hoort. Als jouw voorhoofd chakra minder evenwichtig is dan is jouw gezichtsvermogen slecht, je geheugen is minder goed, je hebt moeite met het voor je zien van je toekomst of alternatieven voorstellen, gebrek aan fantasie, je herinnert je geen enkele droom, je ontkent dingen die aan de hand zijn of je ziet maar één ware, juiste en enige manier.

Zo zwart wit is het gelukkig bij niemand. Iedereen herkent dingen van de evenwichtige kant en van de onevenwichtige kant. Als je regelmatig hoofdpijn hebt of je hebt visuele problemen dan zou ik me toch gaan verdiepen in de chakra’s en met name die van je voorhoofd.

Wat je zelf al kunt doen om het energiecentrum beter te laten werken is je bezighouden met beeldende kunst, tekenen, met je geheugen aan de slag, kleuren therapie, meditatie en nog verder met psychotherapie.

Met onze ogen nemen we ook kleuren waar en die doen ontzettend veel met ons. Mocht je één of meerdere kleuren die bij de chakra’s horen (rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, donkerblauw en violet/parelmoer) nu niet echt fijn vinden, vraag je dan eens af waarom dat is.

En lees eens over de chakra’s om te kijken of waar het chakra voor staat, je misschien van je à propos brengt.
Zo krijg je alweer meer inzicht in jezelf en zie je de dingen weer helder.

Nog een leuke oefening

Een oefening die je wel vaker bent tegengekomen misschien, is deze. Ga rustig zitten en denk eens na over wat je echt heel graag wilt. Het aller-, allerliefste. Dan probeer je je voorstellen dat het gaat gebeuren. Echt letterlijk zie je voor je dat je op je doel af gaat en dat je je doel bereikt en hoe dat voelt als je bent geslaagd.

Dit is de eerste stap om voor elkaar te krijgen wat je het allerliefste ziet gebeuren. Als je het je voor kunt stellen, voor je kunt zien, dan zal het ook gebeuren!

Gerelateerde artikelen

FemNa40