Couperose

Couperose is een ontsierende, maar onschuldige huidaandoening waar veel vrouwen (en mannen!) last van hebben.

Je kunt het niet voorkomen en er bestaan geen miraculeuze wondercrèmes die couperose kunnen laten verdwijnen, helaas!

 

Echter, als je weet dat je er last van hebt, dan zijn er gelukkig genoeg producten die je kunnen helpen om het ‘probleem’ in de hand te houden en jouw (over het algemeen gevoelige) huid goed te verzorgen. Als je daarnaast bedenkt dat er heel wat dagelijkse factoren zijn die couperose kunnen verergeren of juist verminderen, dan ben je al een heel eind op weg.

Wat is Couperose?

Maar wat is het nu eigenlijk? Het gaat hier om een (onschuldige!) huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal rode bloedvaatjes in je gezicht, hierdoor kun je rode vlekken krijgen die continue aanwezig zijn en door bepaalde factoren heftiger kunnen worden.

Couperose is vaak zichtbaar op de neus, de wangen en het voorhoofd. De bloedvaatjes zijn als streepjes of kronkeltjes zichtbaar, het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Je kunt je voorstellen dat couperose bij mensen met een lichte huid opvallender aanwezig is dan bij mensen met een donkere huid.

Couperose kan helaas erfelijk zijn en vaak komt het dan ook echt in hele families voor. Hier kun je niets aan veranderen.

Acne rosacea

Couperose kan als verschijnsel op zichzelf voorkomen maar het kan ook een gevolg zijn van acne rosacea, een huidaandoening waarbij ontstekingen voorkomen. Je hebt dan dus én couperose, maar ook (vaak heftige) ontstekingen, acne.

Acne rosacea komt vaak voor, maar omdat de aandoening veel minder bekend is dan couperose, wéten mensen vaak niet dat ze het hebben en worden de ‘problemen’ niet met elkaar in verband gebracht en daar wringt de schoen.

Mensen gaan (te) agressieve producten gebruiken om de ontstekingen te ‘behandelen’, terwijl een huid met couperose juist met het zachtste van het zachtste behandeld moet worden. Doe je dit niet, dan wordt het probleem vaak erger.

Natuurlijke én zachte huidverzorging

Of je nu last hebt van couperose of van acne rosacea, behandel je huid met liefde en zorg. Deze huid reageert snel op allerlei prikkels, zowel van binnenuit als van buitenaf. Probeer agressieve producten te vermijden, producten met SLS/SLES, parfum en alcohol laat je dus voortaan maar beter staan.

Fijne producten die écht zacht zijn voor je huid, zijn bijvoorbeeld die van SantaVerde of Living Nature. Last van overmatige roodheid op je decolleté? Kies dan ook eens parfumvrije douchegel én parfumvrij wasmiddel.
Dit kan écht helpen! Ook het dragen van sieraden die gemaakt zijn van bepaalde materialen kunnen roodheid verergeren.

Alocohol, koffie en rook

Het vermijden van rokerige ruimtes is ook een goede om in acht te nemen en tegenwoordig is dat natuurlijk al een stuk eenvoudiger doordat steeds meer openbare gelegenheden rookvrij zijn. Gelukkig maar! Couperose kan (direct) heftiger worden door het eten van (sterk) gekruid voedsel, roken en het drinken van koffie en alcohol.

De zon

Super belangrijk bij een huid met couperose en zeker in de 'warme' tijd van het jaar; bescherm je huid, gebruik een goede zonbescherming! SoloBioMooi heeft een ruime keus in diverse prijsklassen; fijne zonneproducten zonder geur-, kleur- en chemische stoffen, precies zoals we het graag zien natuurlijk!

Zonnebanken is écht uit den boze met couperose. Denk niet dat als je eenmaal bruin bent, je couperose minder zichtbaar is. Juist veel in de zon zitten, kan je huid meer kwaad dan goed doen.

Temperatuursverschillen en scrub

Vermijd grote temperatuurverschillen, in sauna’s bijvoorbeeld en douche niet te heet. Scrub je graag? Kijk dan goed wat jouw huid kan verdragen! Beperk je scrubsessies tot bijvoorbeeld maximaal twee keer per maand. Niemand zegt dat je niet mag scrubben met couperose, maar het kan het verergeren ervan helaas wel in de hand werken.

Een masker

Je huid kan verder baat hebben bij het nemen van een kalmerend masker; een aanrader is bijvoorbeeld het Santaverde Extra Rich Cream Mask of de Suki Intensive Nourishing Mask. Speciaal ontwikkeld voor de huid die rood en gestresst is en dat laat zien.

En en goede (natuurlijke) foundadtion

Al met al genoeg fijne tips om rekening mee te houden dus! Nu je dit allemaal weet, kan het je wellicht helpen om je huid wat te kalmeren. Wil je er op je aller-aller-aller best uitzien? Nou, dat kan! Met een beetje extra hulp van Benecos bijvoorbeeld; zij ontwikkelden fijne minerale foundations die je huid lekker laten ademen, maar toch voorzien zijn van een natuurlijke dekking zodat die vervelende rode plekken gewoon even verstopt zijn.

Voor een beetje extra dekking kies je ook een concealer die past bij jouw tint; dat wil zeggen een in dezelfde tint als jouw huid. Kies niet een te donkere omdat je wellicht denkt dat deze beter camoufleert, want dan ga je kleurverschillen zien met je eigen huidskleur en dat is nu dus juist niet de bedoeling.

Solobiomooi

Gerelateerde artikelen

FemNa40