Interview met Anouk Kef van Pure and Organic

Zo vader, zo zoon, zo dochter. 

De vader van Rutger en Anouk Kef werkt al ± 40  jaar bij de Zaanlandse Olieraffinaderij aan de Zaan.

Door enorm hard te werken, is hij opgeklommen tot het management.

 

Rutger

Rutger begon al heel jong (15 jaar) in dit bedrijf te werken. Het bedrijf (raffineert allerlei oliën voor de voedingsindustrie en de cosmetische industrie) bestond uit voedingsoliën en olie voor de cosmetica. De laatste jaren begon dit bedrijf als een van de eerste aan biologische oliën.

De laatste vijf jaar werkte Rutger op de expeditie voor de planning maar zag al gauw een gat in de markt door efficiënter te gaan werken en geen restafval meer te krijgen die bij het leeghalen van de flexitanks bleef zitten.

Soms bleef er wel 500 tot 1000 kg restproduct achter in die flexie tanks. Als er op Rutger zijn manier gewerkt werd, kon het restafval teruggebracht worden naar de raffinaderij (dus de eigenaar van de olie). Dus win win situatie. Een super idee.

Anouk

Anouk deed de administratie voor Rutger. Zij heeft nog andere opleidingen gedaan zoals een opleiding als fotostyliste en fotograferen. Heeft een passie voor kunst en heeft bij bekende architecten gewerkt. Was zelf heel erg met gezonde voeding bezig maar bedacht op een gegeven moment waarom alleen op mijn voeding, alles wat je namelijk op je huid smeert komt ook in je lichaam terecht.

Door de enthousiaste verhalen van haar vader over bijvoorbeeld frambozen- of aardbeienpitolie, eigenlijk alle biologische oliën, werd Anouk geprikkeld om hier iets mee te gaan doen. Van elk zaadje of pitje kun je namelijk olie maken, bijvoorbeeld tomatenpitolie dat heel goed voor je haar is.

Door de enorme kennis van oliën en het grote netwerk van hun vader is alles op zijn plaats gevallen. Anouk heeft veel onderzoek gedaan op het gebied van voeding en oliën. Zo is ze ook bij de kokosolie terechtgekomen. Deze hype was toen net begonnen.

Een eigen cosmetica label

Anouk verzon de naam Pure and Organic; een groothandel op het gebied van biologische oliën en hun bedrijf is een feit. 

Olie is natuurlijk om in te nemen maar is ook om op je lichaam te smeren. Argan-, hennep- en extra virgin kokosolie zijn namelijk ook heel gezond om je mee in te smeren. Daarbij is extra virgin kokosolie ook heel goed tegen eczeem.

Pieter Hofland, van de webshop SoloBiomooi, heeft haar geholpen met het uitwerken van haar cosmeticalijn. 'Ik heb de Arganolie +++ 100% zuiver uit mogen proberen en moet je zeggen dat ik zeer verrast was en inmiddels groot fan ben. Daarbij heb ik een enorm respect voor haar en haar broer die samen dit bedrijf hebben opgericht'.

'Dit enorme warme fijne gezin deelt een passie en dat is olie. Zoals ze zelf zeggen: De olie stroomt door hun aderen. De mensen die voor hun werken heb ik ook mogen ontmoeten, er hangt een geweldige sfeer. De hygiëne staat hoog aangeschreven. Prachtig om te zien, deze familie weet waar zij overpraten.

Het kan niet anders dan dat er nog heel veel mooie producten uit voortvloeien.

Gerelateerde artikelen

FemNa40