Hoe maak je zelf lippenbalsem?

Je lippen verzorgen is belangrijk. Ze zijn dagelijks volop in beweging; praten, eten, drinken, zoenen, etc. Lippen zijn bedekt met een heel dun laagje huid.

 

Daarom kunnen ze soms erg gevoelig zijn en - zeker tijdens droge of koude tijden - wel wat extra verzorging gebruiken. Leuk om te weten is dat je ook zelf lippenbalsem kunt maken.

Wat heb je nodig?

  • Basis voor lippenbalsem of vaseline
  • Essentiële olie, bijvoorbeeld rozenolie of lavendelolie
  • Pipetje
  • Magnetron
  • Keukenpapier
  • Kleine lepeltjes of spatels
  • Maatbeker
  • Potje om je lippenbalsem in te doen, bijvoorbeeld een klein blikje

Voorbereiding

De meeste benodigdheden zijn vast in je eigen keuken terug te vinden. Specifieke ingrediënten, zoals een basis voor lippenbalsem kun je kopen bij de drogist of speciaalzaken voor cosmetica. Deze basis kun je ook via internet bestellen. Mocht je er niet uitkomen of wil je sneller aan de slag? Gebruik dan gewoon vaseline!

Smelt de lippenbalsembasis

Doe de lippenbalsembasis in een maatbeker, gebruik zoveel als je nodig hebt. Je kunt ook meerdere potjes tegelijk maken, wellicht voor je dochter(s) of vriendin(nen).
De maatbeker zet je gedurende een halve minuut in de magnetron. Haal de maatbeker uit de magnetron en roer het geheel even goed door. Zet dan de maatbeker nog een keer een halve minuut terug in de magnetron. Deze stappen herhaal je tot er geen klontjes meer in de emulsie zitten en de basis helemaal gesmolten is. Voordat je aan de slag gaat moet je de basis wel eventjes laten afkoelen.

Smaak en geur

Zodra de basis vloeibaar is kun je aan de slag met de oliën. Je hebt maar weinig olie nodig om een goede verhouding tussen geur en smaak te krijgen. Voor bijvoorbeeld 100 gram balsem, heb je aan ongeveer 1 ml essentiële olie genoeg.

Vullen

De lipbalsem is nu zo goed als klaar. Roer het mengsel nog eens goed door. Maak de potjes die je hebt uitgezocht om de lippenbalsem in te doen goed schoon en vul ze dan met de zelfgemaakte balsem. Je kunt de lippenbalsem ook cadeau geven, als dat de bedoeling is komt er ook een stukje representativiteit bij kijken. Vul dan de potjes en wacht even tot de balsem opdroogt. In het midden ontstaat een soort kuiltje. Dit kun je dan weer aanvullen met nieuwe lippenbalsem.

Laat de potjes goed afkoelen

Aangezien je lippen een heel dun laagje huid hebben, dien je de lippenbalsem eerst goed af te laten koelen alvorens je de balsem gaat gebruiken. Je kunt de potjes het beste op het aanrecht zetten (niet in de koelkast!). Na een paar uur kun je al even proberen of de temperatuur dusdanig laag is dat je je eigengemaakte lippenbalsem echt kunt gaan uitproberen.

TIP

Leuk om met kinderen te doen, zomaar of tijdens een verjaardagspartijtje!

Gerelateerde artikelen

After Summer

Door:

De meeste mensen hebben de vakantie inmiddels weer achter de rug. We genieten nog na, maar hebben ook ons vizier weer op de toekomst gericht.

Lees verder

FemNa40