Ontslag: van stop naar start

In de lente en in de herfst heb je de grootste kans om ontslagen te worden. Je kunt op allerlei manieren je baan verliezen. Je kunt bijvoorbeeld boventallig worden verklaard bij een reorganisatie, je kunt op staande voet worden ontslagen of je baan verliezen omdat je werkgever failliet gaat.

De meest voorkomende reden is de afgelopen jaren misschien wel geweest: bedrijfseconomisch. Dat wil zeggen dat een bedrijf onvoldoende financiën heeft om jou in dienst te houden. Een argument waar je persoonlijk niet zoveel mee kunt.

Het is dan ook normaal dat je boos en verdrietig bent wanneer je wordt ontslagen. Je hebt je best gedaan op je werk en haalde er voldoening uit. Wanneer je werkgever dan aangeeft dat er geen plaats meer voor je is,
voelt dat als een afwijzing.

Ontslag

Ontslag raakt de behoefte aan waardering en erkenning in de behoeftenpiramide van Maslow, een beroemde Amerikaans klinisch psycholoog. Voor veel mensen vormt werk een manier om aanzien te verwerven.
Ze ontlenen hun status eraan. Wanneer het werk wegvalt, kan dat van invloed zijn op de statussymbolen die iemand om zich heen heeft verzameld. Onderliggende lagen in de piramide van Maslow worden ook getroffen, zoals veiligheid en zekerheid. Zonder de zekerheid van een baan, worden vele andere zaken in het leven ook onzeker. Zul je je huis en je auto nog wel kunnen betalen en je gezin kunnen onderhouden? 

Ook de bovenliggende laag, de behoefte aan zelfontplooiing in de top van de piramide van Maslow wordt aangesproken. Wellicht zag je voor jezelf carrièrekansen bij het bedrijf of wilde je een opleiding gaan volgen. Door je ontslag sta je op dat gebied ook even voor een stopbord. Kun je een nieuwe baan vinden in hetzelfde vakgebied met hetzelfde salaris en ontwikkelingsmogelijkheden? Wat zullen anderen van je vinden nu je werkloos bent? En hoe langer je werkloosheid duurt, hoe meer je je onzeker gaat voelen over je eigen capaciteiten en hoe meer je het contact kwijtraakt met oude collega's en je oude netwerk. Je behoefte aan sociaal contact vraagt om een andere invulling.

Speedcoaching

Afgelopen zaterdag had ik in mijn live speedcoaching bij het radioprogramma Het Werkt! op radio 90FM een gesprek met een vrouw die onlangs is ontslagen. Ze vroeg zich af of het zelfstandig ondernemerschap wat voor haar is. Uit haar vragen kwamen zowel praktische zaken als persoonlijke zaken, zoals onzekerheid, naar voren.

Bij praktische zaken kun je hulp zoeken; internet geeft tegenwoordig veel antwoorden op vragen.
Onzekerheid na ontslag is om te buigen door dat te gaan doen waar je goed in bent en waar je plezier in hebt.
Dit kun je als vrijwilligerswerk gaan doen of als zelfstandig ondernemer. Nu de erkenning en waardering niet meer van een werkgever komt, is het belangrijk die aan jezelf te geven. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en je kracht.
Vanuit die vernieuwde energie is er alle kans dat je werk gaat vinden of scheppen dat bij je past.

Zij die, na hun werk, de frisse avondlucht inademen, weten dat lucht het zoetste is wat de wereld kent.-
Charles Louis Philippe

Geschreven door: Ada Knol

Gerelateerde artikelen

Help! Ik word geleefd!

Door:

Drie weken lang ging het goed. Maar ´t is weer mis. Ik heb verloren van de waan van de dag. Ik word weer opgeslokt door alle afspraken en verplichtingen. Herken je dat? Alle goede voornemens ten spijt.

Lees verder

FemNa40