Minder geld uitgeven?

Roodstand bij de bank. Teveel schulden. Niet kunnen, maar wel willen sparen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe verander je dit?

Het begint eigenlijk allemaal bij je levensstijl. Wat zegt je gevoel over geld? Als geld moet rollen heb je een hele andere instelling dan als geld in een sok handig is voor krappere tijden.

De eerste persoon zal dan ook meer moeite hebben om te bezuinigen dan de tweede persoon.

 

Wijze van opgroeien

Je opvoeding, je normen en waarden en je eigen gevoel over geld zijn belangrijke indicatoren of je makkelijker of moeilijker minder geld kunt uitgeven.

Heb je als kind het niet makkelijk gehad en heb je nu een beter inkomen, dan vind je het misschien moeilijk om tegen je kinderen te zeggen dat die dure uitgave toch echt niet kan (terwijl je het misschien wel zou kunnen betalen).

Je denkt dan al gauw aan je eigen jeugd en dat maakt het lastig om in het 'nu' andere keuzes te maken. Toch is dat wel verstandig  om te doen als je echt minder geld wilt uitgeven.

Tips

De eerste tip is om inzicht te krijgen in je huidige uitgavepatroon. Maak een lijstje met alle uitgaven en inkomsten. Denk aan huur/hypotheek, gas-water-licht, zorgverzekering, telefoon, gemeentebelastingen, dagelijkse boodschappen, kleding, abonnementen en cadeautjes.

Vergeet niet om naast je salaris of uitkering ook te denken aan mogelijke toeslagen of kinderbijslag.

Als je dit overzicht hebt, zie je al gauw of je elke maand te kort komt of welk bedrag je kunt sparen. Mocht je een bedrag over hebben om te sparen, dan is het verstandig om dat gelijk weg te zetten.

Mocht je tot de conclusie komen dat je maandelijks te kort komt (en eigenlijk wist je dat al), dan is de volgende stap om eens kritisch te kijken naar alle uitgaven. Waar kun je op bezuinigen? Heb je alle abonnementen wel nodig? Is de auto nog betaalbaar?

Zoals eerder gezegd, is je levensstijl erg bepalend en wees dus voortdurend kritisch op jezelf. Blijf consequent bij elke uitgave nadenken of dit nu wel echt nodig is. Hou vast aan je maandelijkse budgetten en denk niet te snel 'ach, deze ene keer moet kunnen'.

  • Het helpt als je wekelijks een bedrag pint en daarmee probeert om alle uitgaven mee te doen.
  • Volg aanbiedingen en koop dan groot in. Regeren is vooruitzien. Als het waspoeder in de aanbieding is, koop dan net zoveel in, totdat je weer met de volgende aanbieding een nieuwe voorraad kan aanschaffen.
  • Koop eens kleding/speelgoed in een tweedehands winkel of zoek bij de kringkoop. Of leen/ruil met vriendinnen.
  • Zomeraanbiedingen kunnen wel eens een leuk idee zijn voor de feestdagen in december.
  • Richt kinder- of huiskamers in een basiskleur in en varieer met accessoires.
  • Verwarm niet alle kamers in het huis, maar alleen de noodzakelijke. Trek een extra trui aan en zet de thermostaat ietsjes lager.
  • Probeer alle verschillende schulden (telefoonaanbieder, internetwinkel of persoonlijk krediet) om te zetten in één lening, zodat je bespaart op de verschillende rentetarieven.

Steunpunt

Natuurlijk zijn dit goede tips voor degenen die beginnen met besparen. Als je net je baan bent kwijtgeraakt, maar je hebt nog een partner met een inkomen. Of als je net bent gescheiden en je krijgt een uitkering, aangevuld met alimentatie.

In deze fase moet je gelijk je levensstijl aanpassen aan dit geminderde inkomen en dan moet je erg wennen aan de situatie.
De valkuil is dat je te lang wacht en dan heb je vaak al onnodige schulden gemaakt.

Iedereen die al langer van een laag inkomen moet rondkomen weet namelijk al lang dat je niet meer kunt uitgeven dan dat er binnenkomt.

Deze voelen elke onverwachte uitgave serieus in de beurs en kunnen daar heel wat zorgen over hebben. Want als er echt geen ruimte over is en je moet toch die kapotte koelkast vervangen of de aanvullende energienota voldoen, dan is het soms echt stressen om toch aan al je betalingsverplichtingen te (blijven) voldoen.

Loop dan eens binnen bij een steunpunt in je gemeente om te praten over de mogelijkheden. Wellicht is er een plaatselijke stichting die je toch verder kunt helpen. Er zijn misschien oplossingen te bedenken waar je zelf niet was opgekomen.

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40