Toegeven aan overdaad

In de feestmaand december doen wij er allemaal aan mee. Toegeven aan overdaad; of we nu sinterklaas of kerstmis vieren, de winkeliers vieren hoogtij tijdens deze feestmaand. Wat is dat nu dat we ons niet kunnen beheersen en maar toegeven aan onze kooplust, eet- en dranklust!

Overdaad schaadt, dat weten we allemaal, maar wat is het heerlijk om daar op zijn tijd  aan toe te geven. Hoe is het mogelijk dat wij als volwassenen daar toch aan toegeven en de controle verliezen over onze impulsen.

 

Achtergrond

Volgens psychologen zijn alle vormen aan overdaad terug te voeren op onze strategie om negatieve emoties te verwerken op een irrationele en ongezonde manier. Het wordt pas echt een probleem als er stoornissen ontstaan die door gevoelens van schaamte, machteloosheid en sociale isolatie gevoed worden. We kennen ze allemaal: eetbuien, overdadig drinken (binge drinken, wat trouwens een groeiend fenomeen is onder vrouwen) en compulsief winkelen.

Oorzaken

Oorzaken van dit gedrag zijn in te delen in drie categorieën: psychologische, chemische of socioculturele  oorzaken. Psychologische oorzaken kunnen angst, depressie of stress zijn die ons aanzetten tot overdaad, om maar aan die nare gevoelens te ontkomen.

Chemische oorzaken ontstaan omdat onze hersenen de stof dopamine vrijgeven, waardoor wij ongezond  blijven eten, alcohol drinken of ongeremd winkelen. Wij hunkeren naar deze happy hormonen, wat uiteindelijk kan leiden tot een verslaving.

Van socioculturele oorzaken is sprake als de culturele druk meespeelt om er maar perfect uit te willen zien. We worden constant geconfronteerd met de druk van buitenaf dat we slank, mooi, in het bezit van enz. moeten zijn. Ben je onzeker van jezelf, dan is de druk van buitenaf helemaal lastig om mee om te gaan.

We hebben dus moeite met het begrijpen van emoties en het verwerken van stress, waardoor wij ons heerlijk laten gaan met overdaad in wat dan ook.

Negatieve impact

Heeft overdaad op een gegeven moment een negatieve impact op je gezondheid, dan is het goed om hulp te zoeken.
Cognitieve gedragstherapie wordt vaak aangeraden om hiermee beter te leren omgaan.

Heb je dus de neiging om deze dagen weer toe te geven aan overdaad, denk dan aan anderen die het veel minder hebben dan jij en doneer of geef wat weg aan een instelling of personen die het goed kunnen gebruiken.

Fijne feestdagen!

FemNa40