Voorjaarsmoeheid

Nu het weer opgeklaard is, hoor ik veel mensen om mij heen klagen over moeheid.

Toen ik nog in het duister tastte voor wat betreft gezondheid, werd ik ook regelmatig geplaagd door extreme moeheid.

Tegenwoordig heb ik energie te over, daarom ga ik in dit blog met je delen hoe dat zo gekomen is.

 

Aan de vooravond van mijn zoektocht naar gezondheid, op mijn 18e, was ik aan het begin van de middag regelmatig in bed te vinden. Even bijkomen. Ik dacht hier laatst nog aan terug wat een verschil het is met nu.

In die tijd nam ik nog heel veel suiker. Vlak nadat je de suiker op hebt, krijg je een enorme energieboost, maar als het is uitgewerkt, volgt onherroepelijk de suikerdip. Het enige dat dan op korte termijn helpt is het nuttigen van een nieuwe suikerrijke snack.

Dit mechanisme werkt diabetes en overgewicht in de hand en dat is waar ongelooflijk veel Nederlanders dan ook mee te kampen hebben. Het weglaten van bewerkte producten is een eerste stap naar meer energie.

Brood laten staan

Mijn energie is vooral vooruit gegaan toen ik brood liet staan. Het kunnen de gluten zijn, maar het kan ook de suiker in het brood zijn. Brood is eigenlijk niets anders dan zetmeel. Zetmeel is pure glucose, een supersnel opneembare suiker.

Ik kan er met mijn pet niet bij dat het Voedingscentrum anno 2015 nog steeds met droge ogen kan beweren dat we niet zonder brood kunnen. Misschien zijn ze bang dat diëtisten dan zonder werk komen te zitten, want sinds ik brood laat staan ben ik 10 kilo lichter.

Een andere zaak is dat we aan het einde van de winter zonder twijfel door onze voorraad vitamine D heen zijn. Een tekort aan vitamine D kan het lichaam in de spaarstand zetten. Als je lichaam minder energie verbruikt,
kun je niet alleen dikker worden, maar ook vermoeider.

Spierweefsel kweken

Onze cellen produceren ATP. ATP is een drager van energie, zodat we dit kunnen opslaan voor als we het nodig hebben. Als je spierweefsel kweekt door te bewegen, krijg je meer fabriekjes die ATP maken. Door energie te geven, ook al ben je vermoeid, krijg je dus op termijn meer energie ervoor terug.

Als ik naar de sportschool ga, kom ik er vaak energieker uit dan ik erin ging. Je zou het omgekeerde verwachten. In de winter gaan de meeste mensen passieve activiteiten opzoeken zoals puzzelen, een boek lezen, een film kijken etc.

Dit zijn allemaal zaken waarbij weinig wordt bewogen, met aan het einde van de winter een verlaagde ATP-productie als gevolg. Meer bewegen kan dan helpen.

B12-tekort een grote veroorzaker van vermoeidheid

Volgens het boekje Vitamine B12-tekort van Hans Reijnen is een B12-tekort een grote veroorzaker van vermoeidheid. B12 is een vitamine die we lastig uit onze voeding kunnen halen. En als het al in onze voeding zit, dan kunnen we het vaak niet opnemen.

Om vitamine B12 te kunnen opnemen, hebben we maagzuur nodig. Veel mensen hebben een tekort aan maagzuur, met een tekort aan vitamine B12 als gevolg. Vitamine B12 is een cofactor bij talloze zaken in ons lichaam, waaronder de methylatie.

Methylatie is een scheikundig proces, waarbij methylgroepen aan moleculen worden toegevoegd.
Hierdoor worden vele processen opgestart, zodat ons lichaam naar behoren kan functioneren, zonder vermoeidheid. 

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

Hoe laad jij jezelf op?

Door:

Ik zit helemaal opgeladen achter de laptop. Reden? Ik heb vanochtend in het atelier van een beeldend kunstenaar heerlijk staan beeldhouwen. Voor mij een absolute top-hobby.

Lees verder

FemNa40