Zeebaars met venkelcrème

Dat vis eten gezond is voor de mens, dat weten we wel, maar we komen vaak uit op dezelfde soorten vis die we eten. Niet met deze vis.

Deze keer geef ik een lekker recept voor zeebaars; een vissoort waar je niet snel aan denkt.

 

Bereiding

Voor 2 personen maak je 4-5 knolvenkels schoon, snijd ze in vieren en stoomkook ze voor 10 minuutjes. Verwarm op zacht vuur in een hoge pan circa 30 g geklaarde boter met een klein teentje geperste knoflook, witte peper en een puntje cayennepeper. Als de knoflook zijn volle, ronde aroma vrijlaat, voeg dan de gestoomde venkels in de pan toe.

Laat de groente voor 3-4 minuutjes in het fond lekker trekken, voeg daarna in de pan circa 6 dl volle melk toe. Blijf mengen en zorg dat alle ingrediënten zo zacht mogelijk aan het koken zijn. Haal de pan na 10 minuten van  het vuur en ga de melk en venkels pureren. De venkelpuree 2-3 keer zeven zodat alle grove vezels eruitgehaald zijn.

De crème weer in de (schone) pan op een zacht vuur met een paar snufjes verse nootmuskaat en zeezout.
De crème moet glanzend, homogeen en licht gebonden zijn. De elegante smaak van de venkel moet de crème domineren.

Het garnituur

Zorg dat je van een superverse zeebaars twee mooie en compacte witte filets krijgt. Maak een dressing met
4 lepels olio di oliva extra vergine, zeezout, witte peper en een paar laurierblaadjes. Met een kookkwast de filets invetten met de dressing, rol ze op, bevestigd door houtstokken. Leg de zeebaars op een ingevette ovenschaal, bakken op 220 graden Celsius voor circa 15 minuten, afgedekt met aluminiumfolie.

Serveren

Leg een opgerolde filet op een mooi groot wit bord. Schenk nu rondom de venkelcrème en breng kleur op het bord met bijvoorbeeld verse dille. Serveer dit geraffineerde gerecht met een Sauvignon Blanc op juiste temperatuur, rijk aan geur en fleurig van smaak.

Jouw gasten zullen je erkentelijk zijn!

Buon appetito!

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40