Mijn dochter en ik in New York

'In New York,
concrete jungle where dreams are made of,

theres nothing you can't do,
now you're in New York,

these streets will make you feel brand new,
the lights will inspire you,

lets hear it for New York, New York, New York'.

Jay-z - Empire State of Mind
(feat. Alicia Keys)

Eén van mijn favoriete nummers en dus vind ik het toepasselijk om mijn blog over New York hiermee te beginnen. Een 6-daagse citytrip met mijn dochter die net 18 is geworden. Het is vooral mìjn grote wens om haar deze stad te laten beleven. The city that never sleeps met zijn, bijna niet onder woorden te brengen, energie.

Een dynamiek die je opzuigt en ervoor zorgt dat je ’s ochtends niet weet hoe snel je de straat op moet!

Een wereldstad die voortdurend in beweging is en verandert. Vandaag hot, morgen not! Om het optimale eruit te halen, heb ik me goed voorbereid. Veel research op internet, blogs afgestruind en vooraanstaande magazines erop nageslagen. Wat zijn de bijzondere plekjes, hippe restaurantjes, mooie nieuwe winkels en inspirerende hotels?

Shoppen is voor mij geen prioriteit; dat zal wel met mijn werk te maken hebben. Graag deel ik een greep uit mijn hotspot list met jou. De winkels om te shoppen? Die vind je namelijk zelf wel!

The green apple

We verblijven in het appartement van Danika Landers in de wijk Chelsea (geboekt via Airbnb). Voor mij de beste manier om een stad echt te beleven. Gewoon in een ‘buurtje’ in het huis van een echte New Yorker in plaats van in een hotel vol met toeristen.

Het appartement kijkt uit op het nieuwe High Line Park. Een bijzonder stadspark dat, naar een ontwerp van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, is aangelegd bovenop een oude spoorlijn. Negen meter boven de grond heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de Hudson rivier. Erg groene vingers heb ik niet, maar de beplanting is werkelijk prachtig en ’s avonds op zo’n bijzondere manier verlicht dat er een sprookjesachtig landschap ontstaat. Must see nr 1. heb je te pakken!

Ondanks dat New York bekend staat als ‘concrete jungle’ is er voldoende natuurbeleving met, naast het nieuwe High Line Park natuurlijk, Central Park. Op zondagen is dit park autovrij, dus we gaan lekker fietsen én lunchen bij de Boat House (zie tip 1).

En vergeet vooral Bryant Park niet! Het relatief kleine park is een groene oase van rust ondanks de ligging midden tussen de gebouwen aan Sixth Avenue en 42nd Street. Al met al heerlijke, groene rustzones voor de busy, busy New Yorkse workaholics.

Start with art

Eén van de meest hippe wijken op dit moment is Williamsburg. Eenvoudig te bereiken met de L-train, heeft heel jong en hip New York zich hier verzameld. Het borrelt er van de creativiteit en het gebied is enorm in ontwikkeling. Onder de bezielende leiding van David (streetartwalk.com) maken we kennis met de Street Art in deze buurt.

Eigenlijk stond ik nooit stil bij de kunstzinnige kant van graffiti, maar met de toelichting van onze gids krijgen de muurbeschilderingen ineens een heel ander gezicht en zie je in alle hoeken en gaten prachtige plaatjes opduiken. Bekende namen onder de Street Art kunstenaars, zoals ROA, B.D. White, Willow en Young,
genieten internationaal aanzien.

Natuurlijk brengen we een bezoek aan het MoMA (The Museum of Modern Art) waar ik altijd weer trots ben op de aandacht voor Dutch Design. Maar de walk met David in een bruisende wijk vol met creatief talent is een ervaring op zich en absoluut een aanrader!

In the mood for food

Elke dag beginnen we bij ons in de buurt met een ontbijt in de Chelsea market. Een overdekte markt in een oude Oreo (koekjes) fabriek met leuke winkels, bakkerijtjes, koffiebarretjes en vooral een stoere, urban sfeer.

Super leuk om er een kijkje te nemen!

Tijdens onze ontdekkingsreis door Soho stoppen we, in navolging op Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha (SATC) bij Magnolia Bakery in Bleeckerstreet voor een overheerlijke cupcake. We lunchen bij
Mercer kitchen met zijn industriële sfeer en brick walls. Er wordt gezegd dat je de ‘best burger in town’ bij  5Napkin (Hell’s Kitchen) haalt. Maar wij eten hem bij Empire Diner, gewoon aan de overkant van de straat gezellig tussen onze neighbours.

Andere avonden trakteren we onszelf op sushi bij Morimoto in Meatpacking en laten we ons verrassen door heerlijk Japanese food bij Nobu in Tribeca. In NYC kun je gewoon (h)eerlijk en gezond (biologisch) eten!

Check!

Zes dagen om New York ‘te doen’; het is onbegonnen werk. Natuurlijk zien we alle highlights; van de Brooklyn Brigde tot de 911 memorial. En eerlijk is eerlijk… Victoria’s Secret, Forever21, Century 21, Urban Outfitters, Abercrombie & Fitch, Nike Town en de Converse store; toch overal even naar binnen geweest. Check! Wat is jouw favoriete must see in the Big Apple? Laat het me weten voor mijn volgende bezoek!

Tips

  • Reserveer! Bezienswaardigheden, restaurants, theater? Reserveer vooraf online of tijdens je verblijf telefonisch! Dit voorkomt teleurstelling.
    De meeste restaurants kun je eenvoudig reserveren via www.opentable.com.
  • Goede schoenen zijn een must! Je maakt veel meters als je New York te voet ontdekt.
    Sorry Carrie, maar de Manolo Blahnik’s laten we thuis.
  • The Ride! Een, redelijk, nieuwe attractie is The Ride. Gehyped in de media konden we deze interactieve bus tour, die de straten van Manhattan omtovert tot een waar theaterspektakel, niet aan ons voorbij laten gaan. Hoogstaande audiovisuele technieken worden, op straat (!), gecombineerd met authentieke kunstvormen zoals klassiek ballet, muziek, comedy en dans. Onder leiding van 2 stand up comedians een unieke beleving.

Gerelateerde artikelen

FemNa40