Ziek zijn is een les in liefde

Op 4 februari was het Wereldkankerdag. Onder het motto 'Kanker heb je samen' is er dit jaar aandacht gevraagd voor de ziekte, de patiënten en de familie daarvan.

Ziek zijn is een les in liefde, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Je kunt wel van alles willen, maar als je lijf het laat afweten, begin je niets. Hoe kun je nu fietsen met een gebroken been? Of werken wanneer je vergaat van de pijn?

Zolang je gezond bent, sta je er niet bij stil hoe fijn dat eigenlijk is. Het is zo vanzelfsprekend. Maar op het moment dat je ziek wordt, heel erg ziek wordt, merk je hoeveel last je daarvan hebt, wat voor beperkingen de ziekte met zich meebrengt. Dan realiseer je je hoe belangrijk je gezondheid voor je is.
 
De fysieke gezondheid is een belangrijke basis in je leven. Dit fenomeen is reeds voor de Tweede Wereldoorlog door Maslow, een Amerikaans klinisch psycholoog, onderzocht en beschreven in zijn behoeftenpiramide.

In Maslow's theorie zoeken mensen eerst bevrediging van lichamelijke behoeften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld slapen, eten en drinken. Je lichamelijke behoeften worden sterk bepaald door je gezondheid. Wanneer je griep hebt, wil je het liefst de hele dag in bed liggen en weinig eten, terwijl een gezond lichaam behoefte heeft aan goede voeding en beweging.

Wanneer je ernstig ziek bent, wordt je wereld heel klein. Je bent zo bezig met jezelf, met het herstelproces. Wanneer je ooit zelf in het ziekenhuis hebt gelegen, heb je het ook ervaren. Je belevingswereld reikt niet verder dan je bed of de afdeling waar je op ligt. Je behoefte aan sociaal contact vermindert.

Alleen je naaste geliefden en vrienden komen nog op bezoek. Kaartjes van kennissen hangen boven je hoofd. Het is fijn dat andere mensen dan aan je denken, want zelf heb je al je energie nodig om beter te worden.
De behoeftes in de top van de piramide van Maslow zullen latent nog steeds aanwezig zijn, maar op het moment dat je in de put zit, zul je hier weinig aandacht aan besteden.

Zo staat bijna bovenaan in de piramide erkenning en waardering. Het werk is met name een plaats waar deze behoefte ervaren kan worden. Door een welgemeend compliment van een klant of collega voel je je goed over jezelf en de werkzaamheden die je verricht. Wanneer je ziek bent, lever je voor je werkgever geen resultaat op. Je collega's staan niet naast je bed om je ziek zijn te roemen. Als ze wel komen, dan komen ze voor jou als mens en niet vanwege het werk wat je doet. Dat is voor jou een groter compliment, want op dat moment lever je geen tegenprestatie.

Geef aandacht

Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak komt het voor dat je een collega bezoekt die ernstig ziek is? Heb jij aandacht besteed aan Wereldkankerdag? Heel eerlijk gezegd, ik niet. De dag was alweer voorbij voordat ik het in de gaten had. Daarom deze blog, want je kunt elke dag opnieuw beginnen en je goede voornemens uitvoeren; ook als je ziek bent, of juist als je ziek bent.

Geef elke dag aandacht aan tenminste één ding waar je blij van wordt of waar je dankbaar voor bent. Elke dag een beetje liefde voor jezelf. Sterkte.

Hoe zwakker een lichaam is, hoe meer het eist; hoe sterker het is, hoe meer het gehoorzaamt.
(Jean-Jaques Rousseau)

Geschreven door: Ada Knol

Gerelateerde artikelen

FemNa40