Sta jij nog op goede voet?

Onlangs belde een vriendin mij: 'Ineens was het daar, een rood vlekje bij mijn tenen.

Het breidde snel uit naar de andere tenen.

Toch maar even naar de huisarts: eczeem.'
Gek van de jeuk werd ze.

 

Heel vervelend voor haar, zeker met de herfst (lees: dichte en verstikkende schoenen weer aan). Ik merk dat er weinig geschreven wordt over deze plek.

Daarom deel ik graag een aantal tips voor eczeem op de voeten! Eczeem is een veel voorkomend probleem en is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen.

Het kan voorkomen op alle plekken van het lichaam, dus ook op de voeten. Dit is natuurlijk een vervelende plaats, omdat je met schoenen aan moeilijker bij jouw voeten kunt als je jeuk hebt.

Er zijn enkele soorten eczeem, die voorkomen op voeten:

 • Atopisch of constitutioneel eczeem
 • Contacteczeem
 • Dyshidrotisch eczeem
   

Wellicht een beetje verwarrend, maar op je voeten kun je ook last hebben van zwemmerseczeem. Deze naam dekt echter niet de lading, aangezien het hier een schimmelinfectie betreft en geen eczeem.

Mijn tips:

 • Het dragen van sokken en schoenen kan ervoor zorgen dat je voeten gaan zweten en jeuk kan ontstaan door transpiratie. Het is verstandig om geen wollen sokken te dragen, want dit kan eerder jeuk veroorzaken. Katoenen sokken worden over het algemeen beter verdragen.
 • Als je thuis bent, draag dan zo vaak mogelijk slippers. Let op: geen plastic slippers. Hierin begin je namelijk te zweten en dan kunnen de klachten weer erger worden.
 • Eczeem kan enorm jeuken. Krabben geeft even verlichting, maar maakt ook het eczeem erger. Dus ontstaat er opnieuw jeuk en zo houdt het krabben het eczeem in stand. Jeukt het erg, zoek dan afleiding en probeer je op iets anders te concentreren.
 • Verzorg je huid goed met een vette, hypoallergene, parfumvrije crème.
   

Tot slot: zelf gebruik ik regelmatig Dermalex Repair Eczeem. Driemaal per dag heb ik een dun laagje aangebracht zoals het staat beschreven in de gebruiksaanwijzing.

De voor mij zeer vervelende klachten als jeuk, roodheid en schilfering van de huid zijn duidelijk verminderd. Ook fijn: de crème bevat geen hormonen en cortisonen!

Voor meer info: eczeem .nl

Geschreven door Chantal Smith

Gerelateerde artikelen

FemNa40