Geld en sorteren

Spelenderwijs leren we onze kinderen de waarde van de muntjes en het nut van sorteren. Dat een muntstuk van 1 euro hetzelfde is als vijf munt-stukjes van 20 cent.

We leren ze dat je ontvangen zakgeld niet op tafel of in je broekzak moet laten slingeren. En als ze wat ouder worden en al eigen bankafschriften krijgen, dan is het handig om kinderen te leren dit gelijk op te ruimen.

Het spreekwoord vroeg geleerd is oud gedaan, is ook hier van toepassing.

Stapeltjes

Als je als ouder echter zelf ook moeite hebt om je post te ordenen of om grip op je geldzaken te krijgen, dan is het lastig om je kinderen het goede voorbeeld te geven. Er zijn echter eenvoudige tips om een eerste stap te zetten in het 'sorteren van je geld'.

Dagelijks ontvangen we diverse post, mail of appjes over zaken die we niet mogen vergeten. Probeer op een vast moment van de dag of de week orde in deze chaos te krijgen. Gooi reclamefolders, aanbiedingen of gelezen kranten direct in de papierpak. Laat de gedachte 'dat lees ik later nog wel eens' los, want je weet eigenlijk best wel dat dit toch niet gebeurd.

Besef ook dat je heel wat informatie weer terug kunt vinden op internet. Als je echter wel zo’n type bent die dat later nog een keer leest, leg het dan op een stapeltje wat je daarvoor bedoeld hebt. Verzamel eerst alle facturen (je kunt er ook voor kiezen om wekelijks alles te sorteren en 1x per maand te betalen) en voer gelijk een betalingsopdracht in.

Print mailtjes die je wilt bewaren gelijk uit en ruim dat samen op met de brieven die je wilt bewaren (polisvoorwaarden van een verzekering, informatie over je WOZ waarde of bericht over je aangevraagde kinderopvangtoeslag of huurtoeslag). Ook hier geldt dat je er voor kunt kiezen om het wekelijks te sorteren en als je dan een stapeltje hebt om dat in 1x op te ruimen.

Diverse stapeltjes in je huis kunnen een onrustig beeld geven en er zijn dan ook prachtige manden of (houten) ordners te koop om orde in de chaos te geven. Een opgeruimd en schoon huis geeft rust in je hoofd. Je weet wat je nog moet doen en je hoeft niet meer alles te onthouden.

Budgetteren

Een volgende manier van je geld sorteren, is weten waar je je geld aan uitgeeft. Het geeft rust in je hoofd om te weten of je ruimte hebt om ongeplande uitgaven te kunnen betalen als je weet wat je maandelijkse lasten zijn. Hou je budget simpel: bijvoorbeeld de helft van je uitgaven is voor alle vaste lasten en de andere helft verdeel je tussen sparen en genieten.

Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je binnen dat gedeelte bepalen of je meer een spaarder bent of meer een genieter. Kun je niet deze indeling op basis van deze 3 simpele regels maken, dan zijn je vaste lasten niet in verhouding met je inkomen. Of je verdient te weinig of je hebt teveel vaste lasten (woning, verzekering, gas- water en licht of boodschappen).

Probeer dan te kijken waar je kunt bezuinigen. De belangrijkste regel bij het “sorteren” is consequent zijn.
Ruim op een vaste tijd op, bewaar alles op een vaste plaats en hou je aan vooraf vastgestelde uitgaven.
Ongeplande uitgaven zijn vaak net de druppel waardoor alles overloopt. Consequentheid is misschien nog wel de moeilijkste tip om te leren maar wel een hele belangrijke.

Gerelateerde artikelen

FemNa40