Wat is nu een gezond tussendoortje

Als je in de supermarkt bent, word je bedolven onder de schappen gevuld met 'gezonde producten'. Kijk je wat beter, dan zie je dat het vaak zeer ongezonde producten betreft.

Om aan een gezond voedingspatroon te voldoen, weten we dat het belangrijk is meerdere eetmomenten per dag te hebben,
de hoofdmaaltijden en de zogenaamde tussendoortjes.

 

Voor de producenten een gat in de markt, zorgen dat een product als 'gezond tussendoortje' aangeprijsd en dus verkocht wordt.

Maak er een leuke flitsende reclame bij, aantrekkelijk voor kinderen en/of volwassenen en bingo. En wij, wij weten gewoon niet meer wat we moeten geloven.

Bloedsuikerspiegel

Maar waar moet een gezond tussendoortje eigenlijk aan voldoen? Allereerst de bedoeling van een tussendoortje is om de bloedsuiker spiegel stabiel te houden. Wanneer je dat voor elkaar hebt, heb je minder snel trek.

Een gezond tussendoortje mag ongeveer 60 kcal zijn; dit is dus een volkoren kaakje of een cracker met bijvoorbeeld 20+ kaas. Maar denk ook eens aan fruit, een handje ongezouten gemengde noten of zuivel.

Ingrediënten

Toch in de supermarkt? Kijk dan eens op de achterkant bij de ingrediënten, daar staat als eerste de voedingsstof op, die er het meest inzit. Dat betekent bijvoorbeeld bij ons aller ontbijtkoek dat suiker er dus het meeste inzit...... mmm gezond?

Als je dan die ontbijtkoek nog eens beter bekijkt en ziet dat er zo`n heerlijk donkerbruin laagje verbrande suiker op zit, dan is die ontbijtkoek ineens een stuk ongezonder. Of het tegenovergestelde, dat een fruitreep, met ±46% fruitvulling (=38% suiker!) uiteindelijk nog geen 10% fruit bevat.

Neem liever een rijstwafel, die is gezond. Het liefst een zilvervlies rijstwafel belegd met bijvoorbeeld avocado, geitenkaas, heerlijk! Maar neem dan niet de karamel, yoghurt of choco variant. Hier zit per wafel ongeveer (maar) één klontje suiker in.

Alleen die nam je nu net niet meer in je thee of koffie, om bijvoorbeeld wat af te vallen, dus dan schiet je met een karamel rijstwafel weer mooi je doel voorbij. Toch zin in een tussendoortje? Mijn advies, eet een boterham, schaaltje yoghurt of wat fruit.

Snack trek

Heb je snack trek? Maak zelf je snack, dat is helemaal niet zo moeilijk: schaaf dunne schijfjes rauwe aardappel, mag ook zoete aardappel zijn of wortel of biet en leg op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zout en bak krokant.

Of zelf popcorn bakken: maïskorrels met wat olie in een diepe pan. Vergeet de deksel niet, anders kun je de keuken aanvegen. Varieer eens met smaakjes, bijvoorbeeld pesto, met Parmezaanse kaas of paprikapoeder, lekker!

Heb jij ook een idee voor een gezond tussendoortje, laat dit dan achter in de comments onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Bah, lust ik niet!

Door:

Is jouw kind een lastige eter, ben je bang dat je kind te weinig eet? Was ik ook altijd bang voor, maar nu weet ik dat het eigenlijk niet nodig is. Oh, wat vond ik dat vroeger vervelend.

Lees verder

FemNa40