Tussen de Sint en oliebol

Zo in de periode naar Sinterklaas en Kerst toe, hoor ik altijd al de eerste berichten over goede voornemens...

Natuurlijk juich ik altijd mensen toe, die gezonder willen gaan eten en meer bewegen.

Maar of je nu moet wachten op een nieuw jaar? Het zou weleens veel makkelijker kunnen zijn om gewoon nu al eens wat meer na te denken over je voedingspatroon.

 

En dan bedoel ik heus niet dat de decembermaand moet gaan bestaan uit water en brood. Ik denk dat veel van mijn cliënten kunnen beamen dat ze van mij vaak niet minder, maar wel gezonder moesten eten.

Opvallend zijn diegenen die precies de week voor kerst of in juni kort voor de zomervakantie een persoonlijk voedingsadvies wilden. Deze mensen waren vaak zo gemotiveerd, dat het hen niet uitmaakten welke dagen in het verschiet lagen, ze hadden alleen bedacht dat het nu genoeg was. De tijd is rijp.

Oké, je kunt natuurlijk ook bedenken dat je gewoon goed voor jezelf gaat zorgen en als doel stelt dat je niet aankomt in december. Wat er niet aankomt, hoeft er niet vanaf! Dus geniet in december met volle teugen, maar meet met halve maten.

Waar moet je op letten

Uiteraard heb ik wel wat tips:

  • Kies magere vleessoorten, vaak heel erg lekker en veel gezonder.
  • Maak zoveel mogelijk zelf, geen pakjes en geen zakjes, je zult zien dat je veel lekkerder eet.
  • Kies voor veel groenten en volkorenproducten, je krijgt veel eerder een verzadigd gevoel en hoe minder geknutselde producten, hoe minder bijwerkingen.
  • Vermijd roomsauzen, kies liever magere varianten zoals ketchup of curry.

Maar nog beter:

  • Maak je eigen sausje, kies als basis magere kwark of magere yoghurt met wat fritessaus om een sausje van te maken.
    Kruid het naar smaak met bijvoorbeeld Italiaanse keukenkruiden en knoflook en je hebt zo een heerlijk sausje.
  • Gebruik op een kaasplateau magere varianten van kaas, liever meer 20+ en 30+ en dan een klein stukje vettere blauwe of andere pittige kaas.
  • Maak gezonde dingen lekker en je eet automatisch gezond.

Even een lekker voorafje (2 personen)

 

Tortilla wrap met gerookte kipfilet

1 eetlepel magere kwark met 1 theelepel kerrie en wat peper en zout mengen, 1 schijf ananas voorzichtig doormidden snijden.

Wrap insmeren met kerriesaus, klein beetje apart houden voor garnering. Ananas met 50 gram heel dungesneden gerookte kipfilet over wrap verdelen en heel stijf oprollen in folie. Tot gebruik in koelkast leggen.

Op een bordje wat gemengde sla leggen, de wrap in schuine plakjes snijden en op de bordjes verdelen. Het sausje wat aanlengen met heel weinig water en over de wraps druppelen.

En als je nog inspiratie zoekt? Op www.ehvoedingsadvies.nl kun je recepten en binnenkort ook een heel kerstmenu vinden.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

De fik erin!

Door:

Het is weer barbecue tijd, dus kan de fik er weer in. Wil je toch ook op je gezondheid letten, dan zijn er best wel wat tips om gezond en lekker te barbecue├źn.

Lees verder

Eet goed, voel je goed!

Door:

Natuurlijk is het belangrijk dat je voeding uit de juiste voedingsstoffen bestaat. Maar wat vaak vergeten wordt is, dat op een goede manier eten ook belangrijk is, om je goed te voelen.

Lees verder

FemNa40