Stedentrip: New York

New York, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, is de grootste stad van de Verenigde Staten.

De stad ligt aan de oostkust en wordt door velen als het centrum van de wereld beschouwd.

Het heeft om en nabij 9,5 miljoen inwoners,
maar tel je daar het aangrenzende stedelijke gebied (het New York Metropolitan Area) bij op, dan kom je al gauw op zo'n 22 miljoen inwoners.

 

In New York heb je voortdurend het gevoel dat je op de plek bent waar het gebeurt! En dat is niet zo vreemd, want in New York gebeurt het ook! Het is een grote melting pot. Zo’n beetje alle bevolkingsgroepen en culturen vind je er terug. In China Town voelt het toch echt alsof je in China bent en in Little Italy is het weer Italiaans.

Stukje geschiedenis

De Lenape indianen waren de oorspronkelijke bewoners van het gebied van de baai van New York en de Delaware-vallei, tot het moment dat de eerste Nederlandse kolonisten (1621) voet aan wal zetten in het gebied. Hun Algonquian-taal staat ook bekend als Lenape of Delaware. De woorden Moccasin, Powwow, Squaw, Tomahawk en Totem zijn uit deze taal afkomstig,

In 1625 arriveerde een Nederlands schip van de West-Indische Compagnie op deze locatie om de bonthandel van deze compagnie in de Hudson-vallei te beschermen. Ze noemden de stad Nieuw Amsterdam. In 1664 was er een overname door de Engelsen en in 1673 kreeg Nederland het weer even in handen met de laatste gouverneur Peter Stuyvesant, die Nieuw Amsterdam omdoopte tot Nieuw Oranje. In 1674 werd het voor de laatste maal overgedragen aan de Engelsen die Suriname in ruil daarvoor terug gaven.

Stadsdelen

The Bronx
De Bronx ligt in het noorden van de stad en wordt van Manhattan gescheiden door de Harlem River.
Het is genoemd naar Jonas Bronck, die het gebied in 1639 door een ruilhandel van de Indianen kocht. Het is voornamelijk een volkswijk, waarvan de bevolking voor 11% van het blanke ras is, 35,5% non-hispanic black of afro-amerikaans en 53,5% hispanics, latino's of personen van spaanse afkomst. Het Bronx Park is een park waar de New York Botanical Garden en de Bronx Zoo zijn gevestigd.

Brooklyn 
De naam is een Engelse verbastering van het Nederlandse Breukelen. De wapenspreuk van Brooklyn luidt: 'Eendraght maeckt maght', waaruit de Nederlandse wortels van deze stad blijken. Een bekende wijk is Brighton Beach, dichtbij het badstrand- en vermaakscentrum Coney Island gelegen, dat de afgelopen vijftien jaar een wijk van Russische joden is geworden, met de bijnaam 'Klein Odessa'. Sinds het eind van de 19e eeuw bestaat een groot deel van de bevolking van Brooklyn uit joden. In de 20e eeuw hebben zich ook grote zwarte wijken in Brooklyn gevormd, In Brooklyn zijn de Brooklyn Botanic Garden en de Prospect Park Zoo te vinden.


Brooklyn museum

Manhattan
Het eiland Manhattan is 21,5 km lang en 3,7 km breed. Het is door bruggen en tunnels verbonden met
New Jersey in het westen, de Bronx in het noordoosten, Brooklyn en Queens (de wijken op Long Island) in het oosten en zuiden. De enige directe verbinding met de vijfde wijk van New York, Staten Island, is een veerpont, die vertrekt vanaf Battery Park. Midden op het eiland ligt het grote Central Park. Manhattan staat bekend om zijn wolkenkrabbers, de brede avenues, de vele gele taxi's en het financiële centrum Wall Street. Ook komen veel toeristen af op de Chinese wijk.


Manhattan bridge

Queens
Queens ligt ten oosten van Manhattan en onder Brooklyn. Queens staat bekent om haar sportevenementen. Naast de jaarlijkse New York Marathon die ook door dit stadsdeel gaat, staat er het Mets stadion. De Mets is de 2de honkbal club van New York, na de New York Yankees. Ook is Queens het thuis van de US Open tennis die elk jaar in Flushing Meadows wordt gespeeld.


Flushing Meadows

Staten Island
Veel bezoekers gaan met de gratis veerpont, die vlak langs het Statue of Liberty vaart. vanaf het zuiden van Manhattan naar Staten Island om te genieten van de skyline van Manhattan. Verder is er nog een kleine dierentuin, Staten Island Zoo en musea; de Snug Harbor Cultural Center and Botanical Garden zijn het belangrijkst. Zij stellen onder meer werk van regionale artiesten tentoon.


Statue of Liberty

Andere bezienswaardigheden

 • Chrysler Building.  Het Chrysler Building was bedoeld als hoofdkantoor voor autofabrikant Chrysler, tegenwoordig is het in handen van andere bedrijven. Het bouwwerk is een beroemd voorbeeld van de
  Art Deco bouwstijl.
 • Empire State Building.  Het gebouw is 380 meter hoog, de antenne zelfs 440 meter. 
 • China Town.  Een wijk op Manhattan. Tegenwoordig wonen er honderdduizenden Chinezen en daarmee is het de grootste Chinese wijk in de westerse wereld.
 • Little Italy.  Een buurt in Manhattan. Andere Italiaans-Amerikaanse buurten in New York City zijn Little Italy in de Bronx, Bensonhurst, Brooklyn; Howard Beach, Queens en het hele stadsdeel Staten Island, waar 44,5% van de bewoners van Italiaanse afkomst is.
 • Dumbo.  Een hippe buurt in het stadsdeel Brooklyn. Dumbo is het gebied dat tussen de bruggen Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge ligt. In Dumbo vind je verschillende kunstgaleries en een paar goede restaurants en bars.
 • Harlem.  Vroeger was het een onveilige wijk, tegenwoordig niet meer. De hoofdstraat van Harlem is de 125th Street. Aan deze straat zit ook het wereldberoemde Apollo Theater.
 • Rockefeller Center.  Een verzameling gebouwen aan de 5th Avenue op Manhattan. In totaal zijn er negentien gebouwen, waarvan veertien in de Art Deco bouwstijl. Het centrale gebouw is het General Electric Building. In de winter staat er een ijsbaan voor dit gebouw. En dan is er nog een gigantische kerstboom, die elk jaar met groot vertoon wordt opgetuigd. Een traditionele gebeurtenis en publiekstrekker.
 • Ellis Island.  Een eiland voor de kust van Manhattan. Het was de plek waar immigranten vroeger voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zetten. Voor miljoenen het begin van hun American Dream.
   

Veel plezier daar!

Gerelateerde artikelen

FemNa40